Guide: Kom i gang med fluefiske
Kom i gang
med fluefiske
Fluefiske er en fantastisk fiskemetode som gir en attraktiv balanse mellom natur og sport. Det kan se vanskelig og komplisert ut for noen som ikke er vant til metoden, men med litt øvelse og riktig kunnskap lærer du raskt å mestre fluefiske. I denne guiden går vi gjennom det grunnleggende om fluefiske og hjelper deg med å velge riktig utstyr slik at du kan komme i gang!
Fluefiske for nybegynnere
Fluefiske er en veldig morsom og effektiv fiskemetode som ofte brukes til å fiske i ferskvann etter laks, regnbueørret, ørret og harr, men med riktig utstyr kan de fleste andre fiskearter fanges. Fluefiske etter gjedde er for eksempel en stor favoritt blant sportsfiskere. Det viktigste er å dimensjonere utstyret basert på fisket som skal utføres. I fluefiske, i motsetning til spinnfiske, er det snøret som utgjør vekten slik at agnet kan kastes ut. Siden flua nesten ikke veier noe, kreves det en tung line for å kunne trene mer og mer line og kaste ut flua. Ved å kaste lina frem og tilbake i luften slipper du mer og mer line slik at flua endelig kan kastes ut. Et viktig tips er å prøve å få flua til å lande litt foran fisken, og i rennende vann er det best å prøve å få flua til å lande litt oppstrøms slik at fisken får tid til å se den og bite.
Når du starter med fluefiske er det viktig at du fisker med rolige og målbevisste bevegelser. Ta ut lina rolig samtidig som du metodisk prøver å synkronisere kraftoverføringen fra stangen til lina. Å ta i hardere gir ikke lengre kast, men det er stoppene og stilen som øker kastelengden og presisjon. Som nybegynner anbefaler vi at du tar en enkel kurs for å lære det grunnleggende. Når du trener overhåndskast, er det ypperlig å trene på land, på fotballbane, eng eller annet stort område.
_squared_compressed.jpg)
”Når du starter med fluefiske er
det viktig at du fisker med
rolige og målbevisste bevegelser”
Nødvendig utstyr
For å komme i gang med fluefiske trenger du en stang og et snøre som er klassifisert basert på hvordan type fiske du skal utføre. Som regel kan det sies at jo høyere klassifisering, jo tyngre fiske kan utstyret håndtere. Et allsidig sett som er egnet for fiske etter regnbueørret og harr, har klasse 5-6. For fiske etter stor ørret i rennende vann anbefaler vi klasse 7-8 og for fiske etter gjedde og laks er klasse 9-10 best egnet. De fleste stenger er enhåndsstenger, noe som betyr at du holder stangen i en hånd. For de grovere klassene er det også tohåndsstenger for å kunne håndtere tunge liner og store fluer.
Snella har ikke samme funksjon som ved spinnfiske. Ved fluefiske brukes snella til å lagre lina når den mates ut for hånd, snellen har en bremsefunksjon og er et viktig hjelpemiddel når du kroker fisk. Dermed er det viktig å velge ei snelle med god brems, men fremfor alt med riktig størrelse slik at både fluelinen og backingen får plass. Backingsnøret består ofte av flettet dacron og er linen som sitter innerst på snella og fungerer som en sikkerhet hvis fisken plutselig skynder seg avgårde. På utsiden av backingen er fluelinen, og disse er tilgjengelige i mange forskjellige varianter. De vanligste er WF tau (Weight Forward) som også vanligvis kalles klumpesnøre. Disse linene har en klump foran med ekstra vekt for å få fart på lina når det kastes ut. Til slutt, ytterst på linen er det en fortom som du fester flua i. Fortommen er ofte avsmalnet og hvis fisken er sjenert, er det godt å ha en så tynn fortom som mulig. Når man fluefiske etter gjedde, brukes et bitesikkert materiale nærmest flua.
Ulike typer fluer
Det finnes to typer fluer; våte fluer og tørre fluer. Våtfluer er fluene som synker og er ofte små i størrelse og har et fargerikt utseende. Tørrfluer er fluer som flyter og etterligner insekter som klekkes på vannet eller har landet på overflaten, som øyenstikkere, veps, mygg og mygg. Valget av flue er tilpasset ut fra arten du fisker etter, men fremfor alt i henhold til omgivelsene og stedet du fisker. I fluefiske brukes hovedsakelig fisk og insektimitasjoner for å lokke fisk. Fiskeimitasjonene blir vanligvis referert til som streamers og er designet for å etterligne små fisk eller kreps. Insektimitasjoner er vanligvis delt inn i tre grupper basert på insekters livssyklus; nymfer og larve, puppe og til slutt klekkede og bevingede insekter.
Annet utstyr
For å lykkes med fluefiske kreves det i mange tilfeller at du som fisker kommer litt ut av land for å finne fisken. Derfor anbefaler vi et par vadere som holder deg tørr og varm under fluefiske. For å gjøre det lettere å få øye på fisken når den vaker, anbefaler vi at du bruker et par fiskebriller. Med fiskebriller kan du lettere oppdage fisken samtidig som du beskytter øynene dine mot skadelig UV-lys. Fluefiske er en fiskemetode som krever mange typer flueimitasjoner og andre småting. For å unngå rot i fiskeredskapene er agn- og fluebokser perfekte hjelpemidler. Med en bra håv blir det en lek!
_squared_compressed.jpg)
