Naturen er til for å nytes! Så vi anbefaler deg til å både spise og lage mer mat ute. På egenhånd, eller i selskap med venner eller sammen med familien. Vi synes at maten smaker bedre ute i det fri. Det trenger ikke å være komplisert.
Lag mat og spis den ute
Litt forberedelser og planlegging kan være på sin plass avhengig av når og hvor du skal lage mat. Det er en del du kan gjøre klart hjemme, og ta med deg ut i naturen. Skal du overnatte på utflukten eller eventyret og trenger flere måltider? Eller er det en aktivitet der du vender hjem etter endt måltid?
Enten du går til nærmeste park, en nærliggende innsjø, en liten skoglund eller ut til skjærgården så syntes vi naturen er fantastisk på alle mulige måter. Så velg med fordel å legge mer tid til å lage og spise maten din utendørs. Frokost, lunsj eller middag. Matlaging i en enkel gryte kan absolutt være å foretrekke. Og det fungerer ofte fint om du er ute på egenhånd. For eksempel til å varme vann til frysetørket mat eller varme opp en mindre mengde mat kreves ikke noe større kjøkken. Er dere flere personer som skal lage mat og spise sammen kan det hende du trenger et større kjøkken og flere gryter.
Årstid og miljø
Hvilken tid på året du skal lage mat ute og i hvilket miljø kan være avgjørende. Dette er fordi visse typer brensel fungerer dårligere eller ikke i det hele tatt ved lave temperaturer. Hvis brenselet til kjøkkenet ikke fungerer fordi det er for kaldt ute så er det en risiko for at det ikke blir noe mat i det hele tatt. Avhengig av været kan det hende du trenger et kjøkken med vindbeskyttelse.
”Hvis brenselet til kjøkkenet
ikke fungerer fordi
det er for kaldt ute så er det en
risiko for at det ikke blir noe
mat i det hele tatt”
Stabilitet og funksjon
Når du lager mat så vil du at kjøkkenet skal stå så stødig som mulig. Finnes det en risiko for ujevnt underlag trenger du å holde rede på hvor stabilt kjøkkenet egentlig er. For når du setter en gryte på brenneren kan kjøkkenet i blant bli vinglete. Det er derfor hensiktsmessig å sjekke hvilken type underlag kjøkkenet skal brukes på.
Hvor lett det er å tenne på kjøkkenet og om du kan regulere varmen eller ikke varierer mellom de ulike kjøkkene. En del kjøkken har innebygd Piezotenner og til andre kjøkken trenger du en vanlig lighter eller et tennstål. Vil du ha muligheten til å regulere varmen/flammen må det også være en spesifikk kontroll for dette.
Visse kjøkken er enkle og montere, der brenneren kan skrus direkte på gassbeholderen. Andre kjøkken krever litt mer arbeid og forberedelser før du kan begynne på maten.
Størrelse
Hvor mye plass kjøkkenet tar i pakket format og hvor mye det veier, er noen andre detaljer du kan sammenligne. Det er du som skal bære det dersom du ikke har noen som muligens kan hjelpe deg med å bære både kjøkken og utstyr. Det finnes små og veldig lette kjøkken som passer i lommen. Men hvis vekten eller størrelsen ikke betyr noe, kan du heller investere i et større og mer stabilt kjøkken.

Brensel
Ulike kjøkken krever forskjellige typer brensel. For såkalte multifuel-kjøkken kan du bruke flere forskjellige typer flytende brensel som bensin, diesel, parafin eller T-sprit. Flaskene blir gjenbrukt og er derfor også mer miljøvennlige. Og det er nesten alltid mulig å få drivstoff til disse flaskene.
Nye gassbeholdere kan være vanskelig å få tak i noen steder og må ikke tas med på flyet. Gassflasker må også kastes når gassen har gått tom. Og hvis du skal lage mat når det begynner å nærme seg minusgrader, trenger du en gassblanding for vinterbruk. Gass er imidlertid mye lettere å håndtere, spesielt hvis du vil unngå søl.
Det er som du kanskje allerede vet ikke lov til å fly med noen form for brennbare væsker eller gass. Hvis du skal fly med kjøkkenet ditt, er det derfor viktig at du først tømmer flasken ordentlig for drivstoff. Flasken må også vaskes ut med såpe og lufttørkes før avreise. Og la deretter flasken stå åpen i bagasjen under flyturen.
Ulike varianter av kjøkken
Mengden av kjøkken som er tilgjengelige å velge mellom, kan føles som en halv vitenskap. Vi fokuserer primært på kjøkken du kan ha med deg. Du bestemmer selv hvilken type kjøkken som passer deg, dine forhold og lommeboken. Uansett om det er et lite hverdagseventyr eller en fjelltopp som venter, har vi produktene hos oss.
Spritkjøkken
Spritkjøkken tar lite plass i sekken og er enkle å bruke. Et godt valg hvis du ikke vil bry deg med dyrt utstyr. Du kan også enkelt justere mengden sprit du har med deg. Flaskene blir gjenbrukt, noe som selvfølgelig er bra miljømessig. Steketiden er for eksempel lengre enn på et gasskjøkken. Spritkjøkken er ikke et kjøkken du bruker til å lage mat for mange mennesker. Kjøkkenet kan brukes selv når det er kaldt ute. Denne typen kjøkken er en klassiker når det gjelder utekjøkken.
Multifuel kjøkken
Hvis du vil reise mye, er et multi-fuel kjøkken et godt valg, ettersom kjøkkenet fungerer med flere typer flytende drivstoff. Du får en høy effekt av drivstoffet, noe som gir rask matlaging. Multi-fuel kjøkken er enkle å rengjøre, men kan være noe vanskelige å bruke da de krever litt forberedelse med for eksempel forvarming av brenneren. Kjøkkenet er ofte robuste og solide.
Gasskjøkken
Gasskjøkken er veldig enkle å montere, og du skrur på brenneren direkte på gassbeholderen. Kjøkkenet har enten en innebygd tennings funksjon eller tennes med en lighter eller tennstål. Det er raskt å varme opp mat eller drikke til flere personer, og det er lett å regulere varmen. Husk at gassflaskene må kastes når de er tomme, og noen ganger kan det være vanskelig å få nye, avhengig av hvor du er.
Grunnleggende utstyr for matlaging ute:
- Egnet kjøkken og brensel
- Tennstål, lighter eller kjøkken med piezo-tenner
- Noe å spise med (gjerne gjenbrukbar tallerken, skål, bestikk)
- Redskap til forberedelser (kniv, egnet overflate å skjære/hakke på)
- Gryte eller stekepanne etter behov
- En liten øse eller slikkepott kan alltid komme til nytte
- Muligens noen krydder i gjenbrukbare, mindre krukker
- Gjenbrukbar pose eller eske til lagring eller transport av varer/utstyr
- Ovennevnte pose/eske kan selvfølgelig brukes til utstyr/tallerkener
- Tett beholder eller mattermos for å lagre matrester
- Flaske med vaskemiddel og svamp/børste hvis du trenger å vaske opp
- Vann
- Den ekstra detaljen som tar måltidet til nye høyde
TEST KJØKKENET DITT FØR TUREN! Dette for å finne ut hvordan det fungerer å sette sammen, rengjøre, pakke ut og slik at du kan unngå feil med for eksempel en gassbeholder som ikke passer.