Guide: Lykkes med gjeddefiske
Lykkes med
gjeddefiske
Gjeddefiske er en fantastisk fiskeform som utøves hovedsakelig på Østlandet i Norge. Gjedden kan fiskes fra både båt og fra land ved spinnfiske, såvel som trolling og agnfiske. I denne guiden har vi samlet våre beste tips for gjeddefiske for at du skal kunne velge riktig utstyr og lykkes med gjeddefiskingen!
Kort om gjedden
Gjedden (Esox lucius) er en rovfisk som lever i ferskvann på Østlandet i Norge og de fleste steder rundt om i Sverige. Avhengig av miljø og omgivelser kan de ha ulike mønstre og farger. Hunnene blir betraktelig større enn hannene, og den største dokumenterte gjedden i Norge veide 19,6 kg kilo. Tidlig om våren holder gjeddene til på grunna og mindre vassdrag slik som oversvømte åkre og felt. For at de nyklekkede gjeddene skal overleve, kreves det mye vegetasjon for å kunne gjemme seg for rovdyr. Under det første leveåret vokser gjeddene raskt. Mindre gjedder har mange fiender, og er fremfor alt truet av større gjedde, gjørs, abbor, sel og skarv. Maten varierer utifra hva som er tilgjengelig, men kan eksempelvis bestå av mort, brasme, sild, abbor, gnagere og sjøfugl. For å lykkes med gjeddefiske ved å bruke riktig agn er det derfor bra å forsøke å forstå hvilke fisker dine lokale gjedder er ute etter!
_squared_compressed.jpg)
Ulike typer fiskemetoder
Den vanligste fiskemetoden når det kommer til sportsfiske etter gjedde, er spinnfiske. Fiskemetoden kan brukes for å fange de fleste fiskearter i Norge. Enkelt fortalt kan man si at spinnfiske innebærer at et agn kastes ut, og siden sveives inn for å lokke fisken til å hugge. Spinnfiske kan gjøres med multisnelle eller haspelsnelle, med haspel- eller spinnfiskestang. Trolling er også en effektiv fiskemetode ved gjeddefiske, og innebærer at man i lav fart drar et eller flere agn etter båten. Denne metoden er perfekt for deg som ønsker å fiske fra et vann der det er mulighet for flere stenger og agn samtidig, på ulike dybder. Ved trolling kan både haspel- og multisneller brukes, og finnes i en rekke ulike wobblere, spinnere og jigger som fungerer utmerket til formålet. To retningslinjer når du troller for gjedde er å sikte på 1,2 til 1,7 knop i løpet av våren og høsten, sammenlignet med sommerfiske når 1,8 til 2,8 knop er å foretrekke. Hvis du har en stor motor på båten din, kan du bruke et drivanker for å redusere hastigheten. Stangholdere gjør også fiske betraktelig lettere, spesielt for deg som fisker med mange stenger samtidig. Gjeddeagn er en utrolig spennende fiskemetode som kan praktiseres om sommeren eller vinteren, med levende eller dødt agn. Flyteagn er den vanligste formen for gjeddeagn og innebærer bruk av dødt eller levende agn, som mort, gjedde, sild, abbor eller brasme. Agnet festes med en eller to kroker og deretter lages en stoppknute på snøret med en perle og en lang leader.
”Gjeddeagn er en utrolig spennende
fiskemetode som kan praktiseres
om sommeren eller vinteren,
med levende eller dødt agn”
Hvor finner man gjedden?
Gjeddens habitat varierer utifra de ulike årstidene, hvilket gjør at du bør tilpasse fiskingen etter den aktuelle sesongen. Om våren befinner gjedder seg nær vannkanten og i mindre vassdrag. Vårt tips er å starte med å søke etter gjedda i gyteområdet, og deretter i dypere vann hvis du ikke finner dem i grunt vann. Om sommeren, når det er varmere i vannet og sola skinner, søker gjedden vanligvis dypere vann. I løpet av morgenen og kvelden er det imidlertid store sjanser for å finne gjedden rundt sivet i grunnere bukter. Til høsten er gjedden sulten og vil spise før vinteren, noe som betyr at sjansene for en ny personlig rekord er gode! Fisk med store agn og søk etter gjedde i grunnere bukter. Når vinteren kommer og vanntemperaturen synker, vil gjedda helst hvile i roligere vann på dypet der vanntemperaturen er høyere. Denne tiden av året er det viktig å sveive i agnet sakte og ikke bruke for store agn.
Når vi jakter på monstergjedden, er vårt beste tips å lete etter fisken i forskjellige biotoper, både dypt og grunt. Hvis bare mindre gjedde napper på ett sted, kan du være relativt sikker på at det ikke er større gjedde i nærheten. Monstergjedden er vanskelig å finne, men finnes vanligvis på dypere vann på omtrent 5-10 meters dyp, bortsett fra når den av og til kommer opp på grunnere vann, for eksempel i gyteperioden. I mange tilfeller er gjedden stasjonær, og vårt tips er derfor å føre en fiskedagbok for å markere hvilke plasser det pleier å nappe!
Tidlig om morgenen og sent på kvelden jakter den på grunnere vann, inne i buktene og ved strendene. I løpet av dagen jakter gjeddene på dypere vann. Tilpass derfor fisket ditt til grunnere vann om morgenen og kvelden, og fisk dypere midt på dagen. På samme måte står gjedden vanligvis stille der vinden blåser. Undersøk derfor hvordan det har blåst dagene før du skal ut å fiske for å øke sjansene for napp.
Ulike typer agn
Det finnes en rekke ulike agn som tiltrekker sultne gjedder. De vanligste typene er klassiske markdrag, wobblers, spinnere, jigger og jerkbaits. Markdrag har vaggende bevegelser i vannet, mens spinneren roterer og dessuten gir fra seg vibrasjoner og lyd som lokker gjedder og andre rovfisker. Wobblers gir utmerket imitasjon av agnfisker, og er formet som fisk i ulike størrelser, samt synkende eller flytende type. Noen wobblere har også en justerbar skje som brukes til å justere dybden, disse også med flytende og synkende egenskaper. Jigger er gummiagn som etterligner byttefisk, og gir en veldig naturtro imitasjon som rovfisker ikke klarer å motstå. Jigger finnes i mange ulike størrelser, som passer utmerket for abborfiske. Rigg jiggene dine med forskjøvede kroker hvis du fisker i tett vegetasjon, for å unngå at krokene blir fanget. Dersom du fisker ved bratte vannkanter og på grunna kan du med fordel bruke en tyngre jigg, eller øke vekten ytterligere med tilbehør. Jerkbaits er en type wobbler uten skje som får en forførende gangart ved å bli trukket frem under innsveving. Når spinningen stopper, glir jerkbaiten ut sidelengs og tiltrekker seg rovfisken. Våre favoritter er såkalte tailbaits, som er en jerkbait med hard kropp og myk hale. Ganske enkelt et utrolig effektivt agn som gjedda har vanskelig for å motstå!
_squared_compressed.jpg)
Å velge rett stang og snelle
For gjeddefiske er det først og fremst viktig å bruke en stiv stang som får deg til å føle hvert minste bitt på agnet, slik at du kan gjøre et effektivt motangrep. Stangen bør også ha høy kastevekt, så du enkelt kan kaste store og tunge agn i jakten på monstergjedden. Vi anbefaler at du velger en lang stang på mellom 9 og 11 fot, så du kan kaste langt og samtidig klarer å dra inn store fisker. Hvis du stort sett fisker fra en båt, kan det derimot være aktuelt å velge en kortere stang. Ved gjeddefiske kan du bruke både haspel- og multisneller. Hva du velger er et spørsmål om smak og behag, men bør også være tilpasset agnet du fisker med. Hvis du planlegger jerkfiske etter gjedde, anbefaler vi at du bruker en klassisk snelle med lav profil, ettersom at det vil være mye enklere og mer effektivt enn med en haspelsnelle. Når du velger snelle er det viktig at den passer fiskestangen, og ikke minst at den tåler gjeddefiske med store agn. Multisneller bruker på en spinnstang, og til haspelsneller brukes en haspelstang. Vi anbefaler at du bruker en flettet snor, da den er betydelig sterkere enn en nylonsnor, mens dens sløvhet også gir bedre kontakt med agnet. Ikke glem at gjedden biter i snøret med sine skarpe tenner!
Øvrig utstyr som er bra å ha
Når du fisker etter gjedde, er det en haug av fiskeredskaper som gjør fiskingen enklere og morsommere. En krokutløsertang er en gitt ledsager som gjør det enkelt å koble av agnet uten å skade gjeddens skarpe tenner. Håven er også et utrolig viktig hjelpemiddel for at du skal kunne lande drømmegjedda du kroker. Husk å velge et romslig garn som rommer store gjedder, velg heller en stor fremfor en for liten! En av våre favorittutstyr er fiskebrillene som både beskytter øynene dine på solfylte dager, men fremfor alt gjør det lettere å oppdage fisken under vannoverflaten. Til slutt er et tips å investere i en boks eller agnkasse for å organisere og holde oversikt over agn og fiskeutstyr. På denne måten blir du mer effektiv og kan bruke mer tid på fiske, og dermed mindre tid på å ordne med fiskeutstyret!
