Guide: Velg riktig sovepose for netter i naturen
Velg riktig sovepose
for netter i naturen
En god sovepose er en forutsetning for at du skal få en herlig opplevelse når du overnatter ute i villmarken. Den skal helst være lett og gi deg en behagelig varme under natten, slik at du er uthvilt og restituert på morgen. I denne guiden går vi igjennom hva som er viktig å tenke på når man velger seg en sovepose, alt for at du skal kunne ta det riktige valget og få de beste forutsetningene på dine eventyr!
Sesong og komforttemperatur
Til å begynne med bør du tenke på hvilke årstider du kommer til å benytte soveposen. Soveposer, som telt, er tilpasset sesonger. To mål som vanligvis brukes er komforttemperatur (comfort temperature) og temperaturgrense (lower limit). Komforttemperaturen og temperaturgrensen er temperaturene der en normalt bygget kvinne og en normalt bygget mann kan forvente å kunne sove godt.
Hvis soveposen bare brukes om sommeren, kan du velge en 1-sesongs sovepose som normalt sett har en komforttemperatur på mellom +5°C og +9 °C. Vil du ha en sovepose som kan brukes under vår og høst bør du velge 2-sesongs sovepose som har en komforttemperatur på mellom -1 °C og +4 °C. Velg en 3-sesongs sovepose med en komforttemperatur på mellom -10 °C og -3 °C dersom du vil ha en sovepose som kan brukes under vår, sommer og høst. Leter du etter en sovepose som skal kunne brukes i vinterklimaet, men også gjennom resten av året bør du satse på en 4-sesongs sovepose med en komforttemperatur ned til -32 °C og lavere.
Dun eller syntetisk?
Skal soveposen kunne brukes i veldig kalde miljøer er det ekstra viktig at du velger en sovepose med god fylling som isolerer din kroppsvarme og holder deg varm. I dagens soveposer består fyllingsmaterialet av dun, syntet eller en blanding av disse. Fordelen med dunsoveposer er at de veier mindre, tar mindre plass og isolerer bedre enn syntetiske soveposer. Dessuten har de bedre livslengde fordi dunet beholder spensten sin bedre enn syntetisk materiale når den komprimeres i pakkeposen. Dunsoveposer er dermed oftest dyrere, og mister sin isoleringsevne hvis de blir våte. Syntetiske soveposer veier litt mer, tar mer plass og har en kortere livslengde. Derfor er de billigere, tørker raskere og beholder sin isoleringsevne selv om de blir våte. Skal du ut på lange ekspedisjoner i alpine miljøer anbefaler vi at du velger en dunsovepose fordi du kommer til å ha stor nytte av den lave vekten, overlegne isoleringsevnen og den lille størrelsen. Skal du derimot sove i et fuktig miljø og ikke vil legge for mye penger i en sovepose burde du velge en syntetisk sovepose. Et selvsagt valg for backpackere!

”Når du velger størrelse
på din sovepose
er det viktig å velge
en som er skreddersydd
for din høyde”
Lengde, størrelse og utforming
Når du velger størrelse på din sovepose er det viktig å velge en som er skreddersydd for din høyde. Den bør absolutt ikke være for liten da det reduserer isoleringsevnen og komforten, men den bør heller ikke være for lang for å unngå å bære unødvendig vekt. Størrelsene angis ofte i cm og står det for eksempel 180 cm betyr det at soveposen passer til personer opptil 180 cm.
Mange modeller har glidelås på begge sider, men i visse tilfeller går det an å velge om glidelåsen skal sitte på høyre eller venstre side. I disse tilfellene anbefaler vi at du velger en sovepose med glidelåsen på motsatt side av din dominerende hånd. Er du høyrehendt burde du velge å ha glidelåsen på venstre side og omvendt. Til slutt kan soveposer være utformet på to måter: Rektangulærform og mumieform. Rektangulære soveposer gir bedre bevegelsesfrihet og er perfekt under de varmere årstidene da de lett kan brettes ut og brukes som et teppe. Mumieformen er å foretrekke under kjølige tider da den har en tightere passform som reduserer varmelekkasje.
